Jinekoloji, kadın üreme sistemiyle ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisiyle ilgilenen tıbbi bir uzmanlık alanıdır. Jinekologlar, adet düzensizlikleri, yumurtalık kistleri, endometriozis, enfeksiyonlar ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi birçok sağlık sorununu teşhis edip tedavi ederler. Ayrıca, kadınların genel üreme sağlığı, doğum kontrol yöntemleri ve menopoz dönemindeki değişiklikler konusunda danışmanlık yaparlar.
Smear Testi Nedir?
Smear testi, başta rahim ağzı (serviks) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan bir tarama testidir. Ayrıca rahim iç zarı (endometrium) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir. Böylelikle hücresel bozukluklar rahim ve rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken evrede tespit edilir. Hasta sağlığına tamamen kavuşabilir.
Smear testinin önemi nedir?
Smear testi, rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri erken aşamada tespit ederek kanser oluşmadan tedavi imkanı sağlar, böylece kadın sağlığını korur ve cerrahi müdahalelere gerek kalmadan iyileşme sağlar.
- Rahim ağzındaki hücrelerde bozukluk ve değişiklikler ortaya çıkabilir. Bu değişime uğrayan hücrelere "kanser öncüsü hücreler (hücresel displazi)" adı verilir.
- Smear testinin amacı, hücresel değişiklikler kansere dönüşmeden tespit etmektir. Bu sayede kanser aşamasına gelmeden tedavi imkanı sağlanır.
- Rahim ağzındaki normal hücrelerin kanser öncüsü hücreler haline gelmesindeki temel neden, Human Papilloma Virüsü'dür (HPV).
- HPV, genital bölgede siğillere ve rahim ağzında kanser öncüsü hücrelerin (displazi) oluşmasına yol açar.
- HPV en çok cinsel yolla bulaşır ve ülkemizde HPV’ye bağlı siğiller ve rahim ağzı kanser öncüsü lezyonlarda artış gözlemlenmektedir.
- Smear testi sayesinde hücresel değişiklikler rahim ağzı kanserine dönüşmeden tedavi edilebilir.
- Smear testi, bu kanser öncüsü değişikliklerin erken aşamada saptanmasında etkili, kolay ve ağrısız bir işlemdir.
- Tedavi sonrasında kadın tamamen sağlığına kavuşur ve hamile kalabilir.
Her hastama bireysel bir yaklaşım sunarak, onların ihtiyaçlarını ve sağlıklarını en iyi şekilde korumaya çalışıyorum.